18 Kasım 2010 Perşembe

Linux'a ilk başlayanların en çok yaptığı 5 hata



Yakında çıkacak olan Pardus 2011, geçen ay çıkmış olan Ubuntu 10.10 gibi dağıtım sürümleri ve bunların işlevleri, işleriniz için Linux'u deneme sebeplerinin artmasına neden olmuştur.

Özgür ve açık kaynaklı işletim sistemi, kendisiyle kıyaslananlarınkinin üzerinde birçok güvenlik ve diğer kolaylıkları sağlarken aynı zamanda hiç bu kadar olmadığından daha kullanıcı dostu haline gelmiştir.

Eğer siz de Linux'a yeni katılanlar arasındaysanız, bu zekice hareketiniz için tebrikler.
Şuan hayat boyunca yüksek ücretlerden, satıcıya hapsolmaktan, sabit kötü amaçlı yazılımların saldırılarından ve Windows ve Mac OS X kullanımından doğan diğer birçok olumsuzluklar kurtulacağınız yola girdiniz.

Aşağıda Linux masaüstü kullanmaya başladığınızda sakınmanız gereken beş anahtar konu bulunuyor.


Windows'u Aramak

İnsanlar alışkanlıkları olan varlıklardır, yıllarca Windows -veya Mac- kullandıktan sonra, bilgisayarınızda sürekli ne kullandıysanız onu aramamak zordur.

Ubuntu ve diğer son çıkan Linux dağıtımlarının kullanıcı dostu özellikleri, son yıllarda, kıyaslandığı Windows ve Mac'dakiler ile birleştirildi. Yani aslında şu günlerde bayağı bir benzerlik var (hatta kullanılacak olandan fazlası var). Tamamıyla o hale gelirken, şuan ki durumu ile Maverick Meerkat (Ubuntu 10.10 sürüm ismi) ve diğerleri Windows değildir ve sizde olmasını ummamalısınız.

Bugünkü gelişmiş son Linux dağıtımların (Ubuntu'nun, Pardus'un son sürümleri gibi) kullanımı daha zor değildir. Sadece farklıdır. Yaptığınız şeyleri azcık değişik yollardan yapmaya alışması biraz zamanınızı alabilir. Bu alışma sürecinde bunun Linux'u bırakma sebebiniz olmasına izin vermeyin. Unutmayın, bu ufak öğrenme çabalarınız ile size hayat boyu sağlayacak avantajlar elde edeceksiniz.


Gereksiz Yere Yetkili (root) Olarak Çalışmak


Windows ile Linux arasındaki en büyük farklılıklardan biri, Linux kullanıcılarının genellikle işlem yapmak için yetkili(root) veya yönetici(admin) girişine ihtiyaç duymamalarıdır. Bu güvenlik için çok iyi bir şey. Bunun yanında gereksiz yere yetkili olarak çalışmamak, güvenliğiniz için dikkat etmeniz gereken bir şeydir.
Buradan yetkili şekilde çalışmaktan korkmanız gerektiği anlamını çıkarmayınız.
Bazı görevler iyi sebeplerden dolayı yetkili şifresi isteyebilir. Siz sadece ihtiyacınız olduğunda yetkili girişini kullandığınızdan emin olun.



Yazılım Bulmak için Google'yi Kullanmak

Eğer Linux'a Windows'tan geliyorsanız, bir yazılıma ihtiyacınız olduğunda yazılımları örneğin “hunt-and-peck”(klavyede ancak bir veya iki parmak kullanarak, harfleri tek-tek arayarak yavaş bir şekilde yazma) tarzında bir yaklaşımla bulabiliyordunuz. Ve büyük ihtimalle bulduğunuz yazılımı yasal bir şekilde edinmek için bir dünya para döküyordunuz. Linux'un güzelliklerinden biri de bu işlemi çok daha kolay ve ücretsiz şekilde yapmasıdır.
Sizin bulmak istediğiniz yazılımı arayacağınız ilk yer, hemen hemen her Linux dağıtımında bulunan paket yöneticisidir. Pardus'ta “PISI”, OpenSUSE'de “YaST”, Ubuntu'da “Ubuntu Yazılım Merkezi” gibi.
Sonuç olarak, herhangi bir dağıtımın paket yöneticisi aracılığı ile ihtiyacınız olan herhangi bir yazılımı bulabilir ve ücretsiz edinebilirsiniz.


Komut Satırından Korkmak

İnsanların hiç komut satırı kullanmamamış olması, Linux'ın (ve diğer işletim sistemlerinin) bugünkü geldiği noktanın göstergesidir.
Mevcut dağıtımlar ile de (Pardus 2011, Ubuntu 10.10 gibi) birçok amaç için hala daha komut satırına ihtiyacınız olmayacak.
Yinede komut satırının korkusu içerisinde yaşamayın. Yapacağınız işlemler için bir takım komutlar girmek, grafik arayüzündeki ekran vasıtasıyla gerekli yerlere tıklamaktan daha zor değildir. Tersine daha hızlı ve daha etkili olabilir. İllede komutları araştırıp bulun demiyorum, ama günün birinde ihtiyacınız olursa, kendinizi stres altına sokmayın.


Hemen Pes Etmek


Değişim zor olabilir. Değiştiriyor olduğunuz teknolojinin aslında ne kadar kolay olduğu mesele değildir. Önemli olan sizin doğuştan Windows ya da OS X bilerek doğmadığınızı hatırlamanızdır (öğrenmeniz gerekirdi ve alıştınız).
Aynısı Linux için de geçerlidir. Alışık olduğunuzdan ufak farklılıklarla karşılaşabilirsiniz ama bu zor veya kötü olduğu anlamına gelmez. Sadece kısa bir süre haşır neşir olun ve göreceksiniz ki Windows ve Mac'dan farklı bir ortamda çalıştığınızı fark etmeyeceksiniz. Biraz daha sistemde kalırsanız, Linux'un aslında işleri daha duyarlı bir şekilde, birçok yoldan yaptığını göreceksiniz. Ondan sonra geri dönmeyi düşünmemeniz çok uzun sürmeyecektir.

Çeviri kaynağı: http://www.pcworld.com/businesscenter/article/207739/top_5_mistakes_made_by_linux_firsttimers.html
Resim kaynağı: http://bjmprime.deviantart.com/art/Linux-Penguin-29719656

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder